Jak zdrowo przytyć , z serii : Dietetyk radzi

                                           Jak zdrowo przytyć , z serii : Dietetyk radzi


Świąteczne zawirowania..dawno mnie tu nie było ale już się poprawiam i piszę :-)
Kontynuując temat zaleceń chciałabym Wam dziś napisać o produktach , które warto żeby w Waszej codziennej diecie znalazły swoje miejsce. Pamiętajcie jednak , że chociaż zależy nam na podniesieniu kaloryczności to jednak niektóre produkty należy stosować pod kontrolą lub sporadycznie. Zależy nam na zdrowym przytyciu.

  • PIECZYWO: razowe, graham, różne wieloziarniste ( z soją, soczewicą, orzechami, pestkami ,nasionami ).
  • WARZYWA: pomidory, cukinia, pietruszka, rzepa, szczypiorek, jarmuż ,botwinka, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, cebula, cebulki, kapusta, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi, szpinak, sałata, brukiew, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby, marchew ,buraki, ziemniaki, karczochy, brukselki, zielona fasolka, bób, kukurydza, por, groszek, tak naprawdę wszystkie oczywiście z wyłączeniem tych na które jesteście uczuleni lub po prostu ich nie lubicie lub powodują u Was np. wzdęcia lub niestrawność.
  • MIĘSA: drób : kurczak \indyk ( bez skóry ), kaczka gęś, itd., wołowina, cielęcina, królik
    • MIĘSA WYMAGAJĄCE KONTROLI: wieprzowina, podroby, baranina 1-2 razy w tygodniu
  • RYBY: chude ryby: dorsz, leszcz, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia, sieja, morszczuk, szczupak itd.oraz tłuste ryby :łosoś, sardynka, sardela, tuńczyk, makrela, śledź, węgorz, karp, halibut itd.
  • OWOCE MORZA I INNE: małże, ostrygi, kalmary, ośmiornica, kraby, krewetki, langusta.
  • JAJA: w dowolnej ilości.
  • OWOCE: porcja :1 miseczka czereśni, wiśni, 3 śliwki, 1 kubek truskawek, 1 granat, 2-3 mandarynki, 1 jabłko, 1 szklanka jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, poziomek, borówek amerykańskich,1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 2 morele, 2 plastry melona lub arbuza, 2 krążki ananasa naturalnego, 1-2 kiwi, 1 pomarańcza, 1\2 papai, 1 gruszka, 1 grejpfrut, 1\3 pomelo, 
    także słodkie i tłuste owoce : figi, banany, winogrona, awokado, oliwki i kokosy ,
    suszone owoce, pestki ,nasiona ( dyni, słonecznika, sezam ), 
    orzechy jako dodatek np. do sałatek lub owsianki oraz jako zdrowa przekąska np na 2 śniadanie lub podwieczorek.
  • OLEJE I TŁUSZCZE: zalecane spożycie min. 2 łyżek oliwy z oliwek, olejów roślinnych, masła o zaw. 82 % tłuszczu
  • NABIAŁ: białe sery, twarogi, serki wiejskie i homogenizowane półtłuste i tłuste , jogurty naturalne, kefiry i maślanki. Sery żółte, oscypki i pleśniowe kilka razy w tygodniu.
  • NAPOJE: woda w dowolnej ilości najlepiej między posiłkami, herbaty owocowe, zielone, czerwone, itp., kawa do 3 dziennie. 
    Nie powinno się pić napojów gazowanych, słodzonych soków tylko soki naturalne, wyciskane, tłoczone, koktajle.
  • PRZYPRAWY: pojedyncze , unikać mieszanek, czosnek, cebula, kminek, cytryna, musztarda, keczup, papryka, pieprz, ocet winny, liść laurowy, oregano, itp. 
    Sól w ograniczonych ilościach
    • SPORADYCZNIE STOSOWAĆ : majonez, mąkę i bułkę tartą do panierowania oraz mąkę do zagęszczania zup i sosów. Zabielać jogurtem greckim.
  • PRODUKTY ZBOŻOWE: makarony pełnoziarniste, ryż pełnoziarnisty, kasze,.
    pierogi, kluski, naleśniki, pizza, tortilla 1 raz w tygodniu.

    Jeszcze  przed świętami napiszę Wam świąteczne przepisy  m. in. na pierniczki

     


Komentarze

Popularne posty