Sposób na zdrowe przybranie na wadze , z serii: Dietetyk radzi
Sposób na zdrowe przybranie na wadze , z serii: Dietetyk radzi
Witajcie w piąteczek :-) mój ulubiony dzień tygodnia , Wasz też ? a zwłaszcza o tej porze kiedy córeczka już prawie śpi ( prawie :-( ), syn jak zwykle u siebie przed kompem ( :-( ), mąż poza domem, a ja mam chwilę dla siebie!!!
Miałam pisać cd zaleceń , ogólne założenia itp ale pomyślałam , że dziś poruszę temat zdrowych przekąsek, zwłaszcza na zimowy a szczególnie świąteczny czas.
ORZECHY!!!jesienią nie mogę doczekać się kiedy w mamy ogródku będę mogła pozbierać koszyk włoskich, jeszcze w zielonych łupinkach, z gorzką skórką...w tym roku wyjątkowo obrodziły :-)
Teraz jest najlepsza pora żeby je jeść.
To właśnie orzechy i nasiona to idealny wybór jeśli chcesz zwiększyć masę ciała. Kilka orzechów przed posiłkiem jest prostym sposobem zwiększenia kalorii w Waszym menu. Można je także dodawać do różnych potraw, zwłaszcza sałatek, deserów, jogurtów.
Garść migdałów zawiera : 7 g białka i 18 g zdrowych tłuszczy. I tu zatrzymam się na chwilę. Tłuszcz zawarty w orzechach, pestkach to tzw zdrowy tłuszcz ( nienasycony )ale jednak jest to tłuszcz. Dlatego też miejmy kontrolę nad ilością takich przekąsek, niech to będzie dodatek do posiłku lub przed posiłkiem a nie podjadanie ich przez cały dzień.
Kolejna zaleta to : przy dużym wysiłku umysłowym, przy konieczności zapamiętania informacji np. przed egzaminami, zwiększenia koncentracji, kiedy nasz mózg musi pracować na zwiększonych obrotach , orzechy będą naszym sprzymierzeńcem .
Od pewnego czasu jestem wielbicielką masła orzechowego. Jest to fajna i zdrowsza alternatywa dla kremu czekoladowego. Ma dużą kaloryczność , ok 600 kcal w 100 g . Sklepowe zrobione jest z orzechów arachidowych ale można je zrobić z każdego rodzaju orzechów , najlepiej samemu. Możecie zrobić masło z migdałów, nerkowców, orzechów włoskich, laskowych czy też brazylijskich.
Ważne w tej przekąsce jest stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do 6 a w wersji z orzechów arachidowych nie jest on korzystny, poza tym to najbardziej uczulające orzechy. Wybór należy do Was.
a tak z innej beczki to życzę Wam z okazji Mikołajek zadowolenia z siebie i spełnienia dobrych życzeń..u mnie w pracy już świątecznie a u Was...?
A na koniec ciut inne zastosowanie orzechów ;-)
Witajcie w piąteczek :-) mój ulubiony dzień tygodnia , Wasz też ? a zwłaszcza o tej porze kiedy córeczka już prawie śpi ( prawie :-( ), syn jak zwykle u siebie przed kompem ( :-( ), mąż poza domem, a ja mam chwilę dla siebie!!!
Miałam pisać cd zaleceń , ogólne założenia itp ale pomyślałam , że dziś poruszę temat zdrowych przekąsek, zwłaszcza na zimowy a szczególnie świąteczny czas.
ORZECHY!!!jesienią nie mogę doczekać się kiedy w mamy ogródku będę mogła pozbierać koszyk włoskich, jeszcze w zielonych łupinkach, z gorzką skórką...w tym roku wyjątkowo obrodziły :-)
Teraz jest najlepsza pora żeby je jeść.
To właśnie orzechy i nasiona to idealny wybór jeśli chcesz zwiększyć masę ciała. Kilka orzechów przed posiłkiem jest prostym sposobem zwiększenia kalorii w Waszym menu. Można je także dodawać do różnych potraw, zwłaszcza sałatek, deserów, jogurtów.
Garść migdałów zawiera : 7 g białka i 18 g zdrowych tłuszczy. I tu zatrzymam się na chwilę. Tłuszcz zawarty w orzechach, pestkach to tzw zdrowy tłuszcz ( nienasycony )ale jednak jest to tłuszcz. Dlatego też miejmy kontrolę nad ilością takich przekąsek, niech to będzie dodatek do posiłku lub przed posiłkiem a nie podjadanie ich przez cały dzień.
Kolejna zaleta to : przy dużym wysiłku umysłowym, przy konieczności zapamiętania informacji np. przed egzaminami, zwiększenia koncentracji, kiedy nasz mózg musi pracować na zwiększonych obrotach , orzechy będą naszym sprzymierzeńcem .
Od pewnego czasu jestem wielbicielką masła orzechowego. Jest to fajna i zdrowsza alternatywa dla kremu czekoladowego. Ma dużą kaloryczność , ok 600 kcal w 100 g . Sklepowe zrobione jest z orzechów arachidowych ale można je zrobić z każdego rodzaju orzechów , najlepiej samemu. Możecie zrobić masło z migdałów, nerkowców, orzechów włoskich, laskowych czy też brazylijskich.
Ważne w tej przekąsce jest stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do 6 a w wersji z orzechów arachidowych nie jest on korzystny, poza tym to najbardziej uczulające orzechy. Wybór należy do Was.
a tak z innej beczki to życzę Wam z okazji Mikołajek zadowolenia z siebie i spełnienia dobrych życzeń..u mnie w pracy już świątecznie a u Was...?
A na koniec ciut inne zastosowanie orzechów ;-)
Nalewka z orzecha włoskiego to naturalny
środek na dolegliwości żołądkowe. Aby ją przygotować, wystarczy kilka łatwo
dostępnych składników i 4 tygodnie cierpliwości. Sprawdź, jak zrobić nalewkę z
orzechów włoskich i na co pomaga!
Nalewka z orzecha włoskiego
- przepis
Aby zrobić nalewkę z orzecha włoskiego,
wystarczy kilka prostych kroków:
- 10
zielonych owoców pokrój
na drobne kawałki,
- zalej 0,5
litra wódki żytniej,
- dodaj 3
goździki, laskę cynamonu, 200 g brunatnego cukru.
- Odstaw
na 4 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce, często
potrząsaj naczyniem.
Przefiltruj, odstaw na kilka miesięcy
dla tzw. wyleżakowania. W razie niestrawności wypij niewielki
kieliszek;-)
Komentarze
Prześlij komentarz